Tych jordańskich przystawek musisz spróbować

Kraje Bliskiego Wschodu wyróżniają się tym, że jedzenie posiłków traktowane jest tutaj często niemalże jak rytuał. To nie tylko moment zaspokojenia głodu, ale też wspólnie spędzany czas. Dla przyjezdnych to też okazja, by zbliżyć się do lokalnej kultury i spróbować typowych specjałów. W Jordanii na stołach króluje wiele przysmaków, jednak w tym wpisie dowiemy się nieco o najczęściej spotykanych przystawkach.

Przystawki (nazywane tu mezze) są bardzo różnorodne. Mogą być podawane na ciepło lub zimno. Najbardziej znaną bliskowschodnią przystawką jest hummus (pasta wytwarzana z ciecierzycy polana oliwą i skropiona często sokiem z cytryny). Warto skosztować tu też innych past, np. pasty z bakłażana. Na stołach jako przystawki królują też sałatki czy słynny falafel (smażone kulki z ciecierzycy). A do tego tradycyjny chlebek. Brzmi smakowicie? Z pewnością tak. Spróbuj jordańskich przystawek, a na pewno nie pożałujesz.

Marzysz o wyjątkowej podróży? Sprawdź nas!