Swanetia – gruziński region, który zachwyca

Podróżnicy, którzy mieli możliwość Gruzję zwiedzić wiedzą, że kraj ten zachwyca pod wieloma względami. To tu skosztujesz aromatycznej kuchni, to tu doświadczysz prawdziwej otwartości i gościnności i to tu zwiedzisz miasta pełne zabytków. Gruzja słynie też z zapierających dech w piersiach widoków.

Każdy, kto chce je podziwiać powinien odwiedzić Swanetię czyli jeden z najpiękniejszych, wysokogórskich gruzińskich regionów.

Swanetia leży w północnej części kraju. Stolicą regionu jest Mestia, gdzie podziwiać można imponujące, charakterystyczne wieże obronne. Perełką na mapie Swanetii jest wioska Uszguli. Spokój, klimat i urok tego miejsca sprawia, że będziesz chcieć tu wracać.

Smaki i smaczki Gruzji

Z czego słynie Gruzja? Z zapierających dech w piersiach widoków, zabytkowych miast, szczerej gościnności mieszkańców i… pysznej kuchni, która zaskakuje, zachwyca i inspiruje każdego, kto Gruzję odwiedza. Najpopularniejszym daniem serwowanym w tym kaukaskim kraju jest chaczapuri czyli tradycyjnie przygotowywany placek z serem. Często podaje się też tutaj chinkali czyli sakiewki z mięsnym farszem czy mcwadi czyli odpowiednio przyprawione szaszłyki. Wielbiciele zup powinni spróbować lobio czyli zupy fasolowej. Ci, którzy lubią kuchnię bez mięsa muszą natomiast skosztować pysznych grzybów z zapieczonym serem sulungi. Osoby uwielbiające słodkości również się nie zawiodą. Powinni oni skosztować przekąski o nazwie czurczhele – to nic innego jak orzechy zanurzone w kisielu z winogron. Gwarantujemy, że różnorodna i aromatyczna gruzińska kuchnia zaspokoi podniebienia nawet tych najbardziej wybrednych smakoszy.

Chcesz spróbować gruzińskich przysmaków i zwiedzić przepiękny kaukaski kraj? Koniecznie zapoznaj się z ofertą wyjazdów do Gruzji biura podróży Globzon Travel:

Gruzińskie przysmaki czyli przysłowiowe „niebo w gębie”

O czym najczęściej opowiada każdy, kto odwiedził Gruzję chociaż raz w życiu? O niesamowitej gościnności, której doświadczył ze strony mieszkańców i o zapierających dech w piersiach pejzażach. Często wspomina się też klimatyczne miasta, gruzińskie wino i pyszną miejscową kuchnię. Poniżej lista tych lokalnych przysmaków, których koniecznie trzeba spróbować zwiedzając imponującą Gruzję.

  • chaczapuri – klasyk i chyba najbardziej znany świecie przysmak gruzińskiej kuchni; jest to placek najczęściej z nadzieniem serowym (jednak jego wnętrze jest bardzo różnorodne i często zależy od.. regionu, w którym mamy okazję go spróbować)
  • szaszłyki przygotowywane z różnych rodzajów mięs
  • gebżalia – miętowe roladki serowe serwowane z sosem jogurtowym
  • chinkali – fikuśne pierożki
  • czwisztari – placuszki kukurydziane

Jak można zauważyć: próbowanie gruzińskiej kuchni to nie tylko wspaniały pomysł dla każdego wielbiciela dań mięsnych, ale także dla uwielbiających dania bez mięsa. Każdy więc znajdzie coś dla siebie i poczuje się jak w przysłowiowym „siódmym niebie”.

Chcesz spróbować gruzińskich przysmaków i zwiedzić przepiękny kaukaski kraj? Koniecznie zapoznaj się z ofertą wyjazdów do Gruzji biura podróży Globzon Travel:

Gruzińska etykieta przy stole

Gruzja to kraj niezwykle gościnny, a Gruzini to naród nadzwyczajnie serdeczny. Mieszkańcy przyjezdnych witają jak „swoich” i starają się ich ugościć najlepiej jak umieją. Dzień nie może obyć się bez uroczystej supry, czyli biesiady podczas której próbuje się lokalnych specjałów, pije się gruzińskie wino i biesiaduje. Warto wiedzieć jak wtedy się zachować, by nie urazić gospodarzy. Po pierwsze podczas tych uroczystości główną rolę pełni tak zwany Tamada, który decyduje o przebiegu zabawy. Najczęściej jest to dojrzały, doświadczony mężczyzna, a jego głównym zadaniem jest dbanie o toasty (to on je wznosi). Po drugie, gdy już toast zostaje wzniesiony to wino pije się do dna. A po trzecie: warto czuć się po prostu swobodnie. Gruzini nie oceniają, lubią widzieć jak gościom smakuje to, co przygotowali. Uwielbiają też jak goście się przy nich dobrze bawią, dlatego podczas biesiadowania oddajmy się zabawie i nie zastanawiajmy się nad niczym innym.

Chcesz wziąć udział w tradycyjnej gruzińskiej suprze i spróbować pysznych, lokalnych przysmaków? Koniecznie zapoznaj się z poniższą ofertą wyjazdów do Gruzji:

Tradycyjne przysmaki kuchni gruzińskiej

Kuchnia gruzińska przez wielu uważana jest za jedną z pyszniejszych kuchni świata – każdy kto wraca z Gruzji nie może przestać zachwycać się gruzińskimi krajobrazami, gościnnością Gruzinów i gruzińską kuchnią. Jednym z najpopularniejszych i najbardziej charakterystycznych dań jest chaczapuri (podawany na wiele sposobów placek z serem i masłem). Warto spróbować też słynnego placka kubdari wypełnionego soczystymi kawałkami mięsa czy szaszłyków.

Do specjałów należą też pierożki chinkali (przypominające urocze sakiewki) serwowane najczęściej w dwóch wersjach: mięsnej lub bezmięsnej (z serem lub grzybami). Wspaniałym dodatkiem do wszystkich dań jest oczywiście wino, bo to właśnie Gruzja nazywana jest krajem winem płynącym (i to właśnie tam spróbować możemy jednego z najbardziej aromatycznych win świata).  

Chcesz spróbować pysznej, gruzińskiej kuchni? Koniecznie zapoznaj się z ofertą wyjazdów do Gruzji biura podróży Globzon Travel: