Tradycyjne przysmaki kuchni gruzińskiej

Kuchnia gruzińska przez wielu uważana jest za jedną z pyszniejszych kuchni świata – każdy kto wraca z Gruzji nie może przestać zachwycać się gruzińskimi krajobrazami, gościnnością Gruzinów i gruzińską kuchnią. Jednym z najpopularniejszych i najbardziej charakterystycznych dań jest chaczapuri (podawany na wiele sposobów placek z serem i masłem). Warto spróbować też słynnego placka kubdari wypełnionego soczystymi kawałkami mięsa czy szaszłyków.

Do specjałów należą też pierożki chinkali (przypominające urocze sakiewki) serwowane najczęściej w dwóch wersjach: mięsnej lub bezmięsnej (z serem lub grzybami). Wspaniałym dodatkiem do wszystkich dań jest oczywiście wino, bo to właśnie Gruzja nazywana jest krajem winem płynącym (i to właśnie tam spróbować możemy jednego z najbardziej aromatycznych win świata).  

Chcesz spróbować pysznej, gruzińskiej kuchni? Koniecznie zapoznaj się z ofertą wyjazdów do Gruzji biura podróży Globzon Travel: