Kuchnia Jordanii – czyli 3 przysmaki, których musisz tu spróbować

Jordania to jeden z tych krajów, do których moglibyśmy wracać niezliczoną ilość razy. Kochamy to miejsce za bajkowe widoki, zabytki sprzed tysięcy lat, za orientalne miasta i miasteczka. Jordania imponuje też gościnnością i życzliwością mieszkańców, którzy z otwartymi ramionami witają przyjezdnych zapraszając ich do swojego świata. Mówiąc o Jordanii nie można nie wspomnieć też o kuchni tego kraju, gdyż zdecydowanie potrafi ona zaspokoić podniebienie niejednego smakosza. Oto 3 przysmaki, których musisz spróbować w Jordanii.

1. Hummus z lokalnym pieczywem (najczęściej z pitą) – tego przysmaku nie mogło zabraknąć na liście. Hummus to pasta z ciecierzycy, którą podaje się tutaj najczęściej jako przystawkę (mezze). Obok hummusu serwuje się też często równie pyszny labneh (serek z jogurtu polany najczęściej oliwą) czy falafele (smażone kuleczki z ciecierzycy)
2. Mansaf – danie przygotowywane z jagnięciny gotowanej w jogurcie podawanej najczęściej z ryżem lub kaszą bulgur. Dzięki odpowiednio dobranym przyprawom danie jest niezwykle aromatyczne.
3. Kunafa (knafeh) – deser, którego (zaraz obok baklavy!) musisz spróbować zwiedzając Jordanię. Knafeh to tradycyjne ciasto serowe, serwowane często na ciepło. Niebo w gębie!

Marzysz o niezapomnianej przygodzie? Chcesz zwiedzić Jordanię – bajkowy kraj Orientu? Zapoznaj się z ofertą poniższych wyjazdów, a z pewnością znajdziesz coś dla siebie: