Jordania (nazywana bajkowym krajem Orientu) zachwyca nie tylko zabytkami pochodzącymi sprzed tysięcy lat, ale też aromatyczną kuchnią. Jordańczycy celebrują nie tylko samo spożywanie posiłków, ale też ich przygotowywanie. Na początek tradycyjnej uczty najczęściej podawana jest przystawka, która ma rozochocić nasze kubki smakowe. Są to najczęściej paszteciki, różnego rodzaju pasty czy orzeźwiające sałatki (np. z ogórków i jogurtu). Po przystawce czas na danie główne. Zarówno wersje mięsne, jak i bezmięsne przysmaków są pyszne, dlatego każdy znajdzie coś dla siebie. Warto spróbować między innymi zupy z soczewicy, kofte czyli grillowanych kiełbasek i tradycyjnej shaormy. Na koniec oczywiście czas na słodkości (na stołach króluje wtedy najczęściej baklawa). Do deseru koniecznie trzeba skosztować kawy, która w Jordanii podawana jest z dużą ilością kardamonu. Niebo w gębie!
Chcesz spróbować tradycyjnych, jordańskich specjałów? Koniecznie zapoznaj się z ofertą wyjazdów do Jordanii biura podróży Vanellus Travel: